The Dawn Wall

2015-ben két amerikai sziklamászó, Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson az egész világot lenyűgözte azzal, hogy megpróbálták a lehetetlen: megmászni a Dawn Wallt, a Yosemite Nemzeti Park ikonikus sziklája, az El Capitan 910 méteres falát.

Az elszántság és a megszállottság határmezsgyéjén mozogva Caldwell és Jorgenson hat évet töltött el azzal, hogy centiméterről centiméterre megtervezte és begyakorolta az utat. A végső próbálkozásnál már az egész világ őket figyelte.

Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson úttörő tettet hajtott végre azzal, hogy szabadon megmászta a Dawn Wallt az El Capitanon. Küzdelmüket, a sikerhez vezető rögös utat most végigkövethetjük egy lélegzetelállító dokumentumfilm formájában. A „The Dawn Wall” bemutatja napjaink egyik legfantasztikusabb mászóteljesítményének a „kulisszatitkait”.

Aki járt már valaha a Yosemite Nemzeti Parkban, vagy tud valamit a sziklamászásról az biztosan nem fog meglepődni a „The Dawn Wall” című filmben látható, szinte transzcendens szépségű felvételeken. A film egy korábban teljesíthetetlennek hitt út 19 napos kimászásáról szól és tökéletes hozza azt, amit elvárunk a világ talán legjobb kalandfilmes csapatától a világ egyik legszebb gránitfalán.

100 perc I 2017 I Sender Films, Red Bull Media House
angol nyelven magyar felirattal
English with Hungarian subtitle

The Dawn Wall – A színfalak mögött

2015-ben két amerikai sziklamászó, Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson az egész világot lenyűgözte azzal, hogy megpróbálták a lehetetlen: megmászni a Dawn Wallt, a Yosemite Nemzeti Park ikonikus sziklája, az El Capitan 910 méteres falát. A páros hetekig a kopár sziklafalon élt, az egész világ rájuk figyelt. Részletek »

Napjaink egyik legfantasztikusabb mászóteljesítményének a „kulisszatitkai”

Az El Cap a Yosemite arca, mind átvitt mind valós értelemben. Leírhatatlan látványt nyújt ez a hatalmas, félelmetes szikla, ahogyan a hajnal első napsugarai aranyfátylat borítanak rá. Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson olyan fogásokon kapaszkodnak felfelé, amik – legalábbis a néző sokszor azt hiszi – csak a képzeletükben léteznek. A kamera szédítő magasságokba emelkedik, de ebben a filmben nem ez a meglepő. A „The Dawn Wall” bemutatja napjaink egyik legfantasztikusabb mászóteljesítményének a „kulisszatitkait”. Részletek »

Öt érv amellett, hogy a Dawn Wall első szabad megmászása előre vitte a mászósportot

Az El Capitan 889 méteres függőleges gránitfala miatt tekintik a Yosemite Nemzeti Parkot évtizedek óta a mászósport egyik nagy „játszóterének”. A világ legjobbjai itt bizonyítanak. Részletek »

A Dawn Wall – Tommy Caldwell álma

Tommy Caldwell a világ egyik legjobb nagyfalmászója. Igazi Yosemite-specialista, jóformán a Völgyben nőtt fel. 2007 óta foglalkoztatta a Dawn Wall, a Felkelő Nap falának szabadmászása. Az évek során részletekben sikerült szabadon kimásznia szinte az összes kötélhosszt, de csak az egyhuzamban történő teljes mászás számít az út hiteles szabadmászásának. A projekt során a világ legjobb sziklamászói közül többen is csatlakoztak hozzá néhány kötélhossz erejéig. Mászott Chris Sharmával és Alex Honnolddal, de volt, amikor az édesapja biztosította. Aztán 2010-ben kereste meg őt Kevin Jorgeson, hogy állandó mászópartnerként szívesen csatlakoz.  Részletek »

Bemutató partnereink

Együttműködő partnereink

Médiapartnereink

site by stromi