High Tension

A Mount Everest újra világszerte a címlapokra került amikor az Ueli Steck és Simone Moro párost megtámadta egy csapat mérges serpa, miközben új utat nyitottak Földünk legmagasabb és legzsúfoltabb hegyén. A terv az Everest és a Lhotse – két 8 000 méteres csúcs -, egymás utáni meghódítása volt egy olyan úton, amit még soha senki nem tudott teljesíteni. Az eredeti „forgatókönyv” azonban pillanatok alatt új fordulatot vett, miután elmérgesedett egy a rögzített kötelek kapcsán kialakult konfliktus. Az eset az elmúlt évek egyik legnagyobb botrányát robbantotta ki a serpák és a nyugati mászók között: vádak és ellenvádak, még a legendás hegy is a kritikák kereszttűzébe került. A bizarr sztori közepén pedig ott állt a REEL ROCK filmes csapata, így egyedülálló felvételek készülhettek arról, hogy mi történt azon a napon és miért.

„Amióta lecsitultak a kedélyek ez az első filmes megjelenítése annak ami történt” – meséli Nick Rosen a Sender Films egyik alapítója. „A konfliktus kirobbanásakor számos híradás szólt az esetről, de egyik sem adott teljes képet, egyik sem tudta az idő távlatából szemlélni az eseményeket. Azt hiszem eljött az ideje annak, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. Biztos vagyok benne, hogy lesznek olyanok  akiknek nem tetszik majd amit látnak, sőt olyanok is akik dühösek lesznek miatta, de mi minden tőlünk telhetőt megtettünk azért  – igaz  a saját nézőpontunkból  –, hogy az igazat mutassuk meg.

A Reel Rock eddigi legellentmondásosabb filmje információ gazdag, korábban soha nem látott felvételeket közöl a konfliktusról, a problémát minden oldalról körüljáró krónikáját adja a történetnek.

 

2013 | USA | 35 perc

Főszereplők: Simone Moro, Ueli Steck
Filmkészítők: Sender Films
Eredeti nyelven, magyar felirattal | English language with Hungarian subtitle

Bemutató partnereink

Együttműködő partnereink

Médiapartnereink

site by stromi