The Dawn Wall – A színfalak mögött

2015-ben két amerikai sziklamászó, Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson úttörő tettet hajtott végre azzal, hogy szabadon megmászta a Dawn Wallt az El Capitanon. Küzdelmüket, a sikerhez vezető rögös utat a The Dawn Wall című lélegzetelállító dokumentumfilmben követhetjük végig.

A SZEREPLŐK

Tommy Caldwell

Tommy Caldwell szinte egyszerre tanult meg járni és sziklát mászni. Túravezető édesapja mellett korán megmutatkozott tehetsége. Kitartása és szenvedélye juttatta a csúcsra a mászóversenyeken és a sziklákon is.

2000-ben egy kirgizisztáni mászóexpedíción társával együtt fegyveres lázadók fogságába esett. A csodával határos módon hat nap után kiszabadultak. Az Egyesül Államokba visszatérve Tommy próbálta összeszedni magát, de ekkor jött egy barkács- baleset, amiben elveszítette a mutatóujját.

Tommy Caldwell-nek a Dawn Wall megmászása sokkal több volt, mint egy kőkemény sportteljesítmény. Tommynak rengeteg nehézséggel kellett szembenéznie élete során. 22 évesen Kirgizisztánban mászott, amikor lázadók ejtették túszul. Nem sokkal később egy balesetben elveszített a mutatóujját, de ezután csak még elszántabban kezdett mászni. Amikor tönkrement a házassága, azzal próbálta feledtetni a fájdalmát, hogy elkezdett a Dawn Wall kötél nélküli megmászásán dolgozni.

Caldwell képes volt megugrani minden akadályt, amit az élet elé gördített, a nehézségek csak még erősebbé tették. Nem csak a saját, de a sport határait is a végsőkig feszítette. A világ egyik legjobb mászója, aki páratlan projekteket hajtott végre a Yosemite-völgyben. Ha valaki, akkor ő igazán alkalmas arra, hogy elsőként mássza meg szabadon a Dawn Wall-t.

Kevin Jorgeson

Ahogy a legtöbb gyerek, Kevin is úgy nőtt fel, hogy mindent megmászott, amit csak lehetett: létrát, fákat, kerítést. Aztán egy nap betévedt egy mászóterembe és örökre megváltozott az élete. Kitartóan dolgozott és hamarosan sorra nyerte az ifjúsági versenyeket. Aztán felfedezte a boulderezés világát és a sport egyik legnagyobb alakjává nőtte ki magát. A kaliforniai Buttermilks ugyan neki hazai pálya, mégis hatalmas visszhangot váltott ki azzal, amikor elsőként mászta meg a félelmetes Ambrosiát. Egy rossz mozdulat ezen a 15 méteres sziklán és máris kész a katasztrófa! Kevin épp újabb kihívásokat keresett amikor tudomást szerzett Tommy Caldwell Dawn Wall projektjéről. Tommy útmutatásait követve Kevin jó tanítványnak bizonyult és hamarosan igazi nagyfalas mászó lett belőle, aki képes a világ legnehezebb útjaiban is megállni a helyét.

A FILMKÉSZÍTŐK

Josh Lowell (rendező)

Josh Lowell a Big UP Productions alapítója. Közel húsz éve gyárt és rendez mászó és kalandsport filmeket. Peter Mortimerrel közös filmje, a King Lines (2007) több tucatnyi fesztiváldíjat és 2 Emmy-t is besöpört. Leadta a Discovery, az NBC, a Netfilx és számos egyéb globális terjesztésű csatorna.

Josh maga is szenvedélyes mászó. Testvérével, Brettel hét évet töltöttek azzal, hogy megörökítsék Tommy Caldwell küzdelmét a Dawn Wall-on. 60 napig forgattak, közben maguk is a falon éltek a mászókkal.

Peter Mortimer (rendező)

Peter Mortimer az amerikai Sender Films alapítója. A Dél-Kaliforniai Egyetemen szerzett film szakos diplomát, majd dokumentumfilmek, TV sorozatok és reklámfilmek forgatásába kezdett. Olyan filmek kötődnek a nevéhez, mint az Emmy –díjas King Lines (2007), a The First Ascent sorozat (2010) és a Völgy lázadása (2014).

Peter az egész életét sziklamászással töltötte, rajong a sport történelméért és legendáiért. A The Dawn Wall-al korunk egyik legfantasztikusabb mászóteljesítményét hozza el világszerte a közönségnek, megmutatva Tommy Caldwell kivételes karrierjét és emberfeletti akaraterejét.

Brett Lowell (operatőr)

Brett Lowell többszörösen díjnyertes operatőr. New Yorkban él, elsősorban kalandsport-filmeken dolgozik. Közel húsz éves tapasztalata van abban, hogy a világ legőrültebb szikláinak meghódítását lefilmezze. Számos dokumentumfilm és TV sorozat operatőri munkája kötődik a nevéhez. Munkásságát Sports Emmy-díjjal is elismerték.

A Tommy Caldwell és Kevin Jorgenson mászó-projektjéről készült egész estés The Dawn Wall című dokumentumfilmet a Reel Rock 13 világkörüli filmturnéjának budapesti vetítésén láthatja a magyar közönség. Részletek »

Bemutató partnereink

Együttműködő partnereink

Médiapartnereink

site by stromi