Reel Rock 13: The Valley of the Moon

Az új Reel Rock film izraeli mászók és beduin vezetőjük kalandjait követi, amint új utat alapítanak a Rum vádiban (a Hold-völgyében). Ami egy sivatagi környezetben forgatott kalandtúra-filmnek indul, végül egy sokkal emberközelibb történetté válik.


Madaleine Sorkin, Vadi Rum – Fotó: Henna-Taylor

1984-ben Husszein jordán király meghívott egy brit hegymászó-csapatot – Howard, Taylor, Baker és Shaw részvételével – hogy térképezzék fel Jordánia legnagyaobb volgyét a Rum vádit. Az uralkodó abban reménykedett, hogy a Hold vagy a Homok-völgyeként is emlegetett vádi turistavonzó hely lehet.

A Rum vádi sokáig a kalandvágyó mászók kedvelt célpontja volt, de az 1990-es Öböl-háborút követően a turisták száma jelentősen megcsappant és a fenséges völgyet nagyjából elfelejtették a mászók.  Most azonban egy furcsa csapat állt össze: két izraeli mászó és barátjuk egy jordániai beduin vezető a fejébe vette, hogy újra megismerteti ezt a gyönyörű terepet a hegyek szerelmeseivel.


Fotó: Henna-Taylor

A fiatal filmes, Henna Taylor Eliav Nissan és Elad Omer izraeli hegymászók, beduin barátjuk, Mohammad Husszein és a később csatlakozó Madaleine Sorkin kolorádói sziklamászó nyomába ered, ahogy azok újra felfedezik a Rum vádi végeláthatatlan szikláit.

Taylor három hetet töltött a mászók társaságában. Nemcsak a meredek sziklafalak meghódításának izgalmát kapta lencsevégre, hanem a Rum vádiban barangoló csapat csendesebb, személyesebb pillanatait is, amikor egy csésze beduin tea mellett kuporognak a tábortűznél. A kaland után azt nyilatkozta, hogy egy mászó számára felejthetetlenek voltak ezek a pillanatok.

A végeredmény egy olyan film lett, ami messze túlmutat a szokványos hegymászó-filmek világán. Taylor maga így nyilatkozik:”sokszor a saját magunk emelte képzelt falak akadályoznak meg minket abban, hogy megértsük azt az egyszerű szépséget, ami csak vár arra, hogy felfedezzük.”.

A The Valley of the Moon című filmet a Reel Rock 13 budapesti vetítésein láthatja a magyar közönség, november 15-én és 16-án 21 órától a Corvin Moziban. Részletek »

Bemutató partnereink

Együttműködő partnereink

Médiapartnereink

site by stromi