Andy Kirkpatrick: Psychovertical

„Nem másztam meg az Everestet, nem síeltem a Sarkvidéken, sőt még a világot sem szeltem át egyedül egy vitorláson. A kitűzött céljaim nem világrekordok vagy elsőségek, sokkal inkább jellemezhetőek a távolság, magasság és a saját korlátaim átlépése szavakkal.” Andy Kirkpatrick

Az amerikai Climbing magazin egyszer úgy jellemezte Andy Kirkpatrick-ot, mint egy mászót, „aki különös vonzódással viseltetik a hosszú, hideg, nehéz dolgokhoz” és aki azzal szerzett hírnevet magának, hogy „olyan utakat keres, ahol a veszély valódi a visszatérés pedig kérdéses. Az Alpokban és máshol is a legnehezebb falakat és utakat keresi, hol másokkal hol pedig egyedül.”

A Metro magazin ennél jóval szűkszavúbban mindössze annyit ír, hogy „Andy mellett Ray Mears olyan, mint Paris Hilton”.

andy_kirkpatrick_01

Kicsoda Andy ?

Andy Kirkpatrick a nagyfalmászás és a téli expedíciók specialistája, többször mászott meg 1000 méternél (vagyis két és fél World Trade Centernyi) is magasabb falakat, gyakran -30 fokos hidegben. Amerika egyik legnehezebb falát, a Yosemite-völgy El Capitanját például 24-szer mászta meg, háromszor szólóban, egyszer 18 óra alatt, de megmászta deréktól lefelé béna barátja, a 13 éves kislánya és egy vak barátja társaságában is. A Reticent Wall 12 napos szólója az adott műfaj egyik legkeményebb teljesítménye volt, amiről aztán Psychovertical címen könyvet is írt.

2002-ben Európa egyik legnehezebb útvonalának megmászására is vállalkozott: egy 15 napos téli „túrára”a Dru nyugati lejtőjén. Ennek az 1000 méteres falnak a megmászása neki és partnerének is a határok végsőkig való feszegetését jelentette. Erőfeszítéseiknek a „Cold Haul” című díjnyertes film állít emléket.

2014-ben elsőként mászta meg az antarktiszi Ulvetanna déli gerincét, amit a mászók a „világ legnehezebb hegyeként” emlegetnek. 14 nap mínusz 30 fokban vagy még annál is hidegebben. Egy hónappal később, még mindig fagyási sérülésekkel bajlódva a lábujjain, Andy egy, a Sports Relief szervezte jótékonysági akció keretében felvitte Alex Jones TV bemondót a Moonlight Buttress-re a Sion-hegyen. 1,5 millió fontot gyűjtöttek össze.

Andy Kirkpatrick előadása

Andy Kirkpatrick: One man show

Andy Kirkpatrick számos expedícióban vett részt, többek közt négy patagóniai téli expedícióban, egy Grönlandot átszelő túrán, több antarktiszi csúcs első megmászásában és sorolni is sok lenne hány egyéb küzdelmes kalandban. A történetek, amelyekkel Andy ezekről a túrákról visszatért mára a mászóvilág modern klasszikusaivá váltak, új jelentést adva a ’nehéz’ és a ’hideg’ szavaknak.

A közönséget talán az érdekli legjobban, hogy hogyan lett a kisegítő iskolai diákból sikeres mászó, író és előadó. Andy elvált szülők gyermekeként egy szociális bérlakásban nevelkedett Anglia egyik legunalmasabb városában, Hull-ban. Diákként súlyos diszlexiával küzdött, így az iskola befejezése után nem várt rá fényes karrier. Mászni kezdett és felfedezte magában a vonzódást a hosszú, kemény, nagy erőpróbát jelentő utakhoz. Szép lassan nevet szerzett magának, mint a mászóvilág egyik „őrültje”. Megtanult történeteket mesélni és írni. Cikkeivel először a Climbing Magazine hasábjain, majd más lapokban is találkozhattunk. Psychovertical című könyve 2008-ban elnyerte a hegymászó irodalom nagy kitüntetését a Boardman-Tasker díjat. A sikert 2012-ben, Cold Wars című könyvével is megismételte. Mindkét könyvet több nyelvre lefordították.

Andy a filmiparban is megtalálta a helyét, kaszkadőrmutatványok biztonsági tanácsadójaként dolgozik. Előadásaiban gyakran él filmes példákkal, így „repíti el” közönségét Patagónia magaslatairól egészen a Charlie és a Csokigyár édes mélységeibe!

Andy Kirkpatick egyik legnagyobb erőssége, hogy úgy tud az életéről és a mászósikereiről beszélni, hogy az, egy – a mászóvilágban nem járatos – laikus számára is tökéletesen érthető, követhető. Az előadásai segítenek abban, hogy a közönség átérezze a nagyfal-mászás kockázatait és veszélyeit.

Andy Kirkptarick előadása – Reel Rock 9 Budapest Premier – Corvin Mozi | 2014. november 13. 19:30 | Jegyvásárlás

Andy Kirkpatrick előadása

Szemelvények Andy Kirkpatrick pályafutásából

2001: az El Cap Reticent Wall-jának szóló megmászása: 12 nap, a legnehezebb út, amit brit mászó valaha megszólózótt.

2002: az „Alpok legnehezebb falaként” emlegetett Lafaille út másodszori megmászása a Dru-n: 15 nap, télen.

2002: a patagóniai Mermoz keleti falának megmászása télen.

2003: két kísérlet arra, hogy új utat nyisson meg a norvég Troll Wall-on. Először egy társával, másodszor egyedül próbálkozott. A megnyitni kívánt út két hónap múlva „eltűnt” egy sziklaomlásban.

2004: A Speakers from the Edge megalapítása.

2006: Grönland átszelése a deréktól lefelé béna kalandorral, Karen Darke-vel.

2007: Az El Cap megmászása öt nap alatt Karen Darke-vel.

2007: Torre Egger és Cerro Standhart téli megmászásának kísérlete, a díjnyertes Winter Patagonia c. film forgatása közben.

2008: Andy első könyve, a Psychovertical elnyeri a Boardman-Tasker díjat.

2008: a többszörösen díjazott Winter Patagonia a Banf Hegyifilm Fesztiválon elnyeri a zsűri díját.

2009: az El Cap megmászása Phil Packerrel egy jótékonysági akció keretében. A célul kitűzött 1 millió fontos adománygyűjtés sikerrel zárult.

2011: 10 napnyi mászás után 35 méternyire volt attól, hogy az övé legyen a norvég Troll Wall első szóló megmászása.

2012: Andy második könyve a Cold Wars elnyeri a Boardman-Tasker díjat.

2012: az olaszra lefordított Psychovertical elnyeri a rangos Gambrinus nella sezione Alpinismo díjat, majd a Lo speciale premio Veneto Banca és a La voce dei Lettor díjakat is.

2012: a BBC ’My Life’ sorozatának keretében megmássza 13 éves lányával az El Cap-ot.

2012: a Psychovertical és a Cold Wars című könyveket németre, olaszra, lengyelre és koreaira fordítják.

2013: a norvég Troll Wall első téli megmászása: 14 éjszaka a falon.

2013: kísérlet az Eiger északi falának téli megmászására. Egy hét alatt 27 kötélhosszt mászott meg mielőtt az időjárás visszafordulásra kényszerítette.

2013: Kétszer megmássza az El Cap-ot a vak mászóval, Steve Bates-szel, majd segít neki abban, hogy öt nap alatt sikerüljön szólóban is megmásznia a falat.

2014: több út elsőkénti megmászása az antarktiszi Maud királyné földjén, köztük a „világ legnehezebb hegyének” is titulált Ulvetanna déli lejtőjének meghódítása.

2014: felviszi Alex Jones-t a Moonlight Buttress-re a Sion-hegyen. A jótékonysági akció 1,5 millió fontot hozott a Sports Reliefnek.

Forrás: http://www.andy-kirkpatrick.com

Ízelítő Andy Kirkpatrick stílusából a 4bakancs hegymászó portálon

Bemutató partnereink

Együttműködő partnereink

Médiapartnereink

site by stromi