The Dawn Wall – Napjaink egyik legfantasztikusabb mászóteljesítményének a „kulisszatitkai”

Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson úttörő tettet hajtott végre azzal, hogy szabadon megmászta a Dawn Wallt az El Capitanon. Küzdelmüket, a sikerhez vezető rögös utat most végigkövethetjük egy lélegzetelállító dokumentumfilm formájában. A „The Dawn Wall” bemutatja napjaink egyik legfantasztikusabb mászóteljesítményének a „kulisszatitkait”.

Aki járt már valaha a Yosemite Nemzeti Parkban, vagy tud valamit a sziklamászásról az biztosan nem fog meglepődni a „The Dawn Wall” című filmben látható, szinte transzcendens szépségű felvételeken. A film egy korábban teljesíthetetlennek hitt út 19 napos kimászásáról szól és tökéletes hozza azt, amit elvárunk a világ talán legjobb kalandfilmes csapatától a világ egyik legszebb gránitfalán.    
© COREY RICH/BIG UP PRODUCTIONS/AURORA PHOTOS

Az El Cap a Yosemite arca, mind átvitt mind valós értelemben. Leírhatatlan látványt nyújt ez a hatalmas, félelmetes szikla, ahogyan a hajnal első napsugarai aranyfátylat borítanak rá. Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson olyan fogásokon kapaszkodnak felfelé, amik – legalábbis a néző sokszor azt hiszi – csak a képzeletükben léteznek. A kamera szédítő magasságokba emelkedik, de ebben a filmben nem ez a meglepő.

A film legmegindítóbb, legemberibb, legnagyszerűbb pillanatai nem kínálnak gyönyörű panorámát. Azok egy aprócska, angolul portaledgenek nevezett, „függőágyban” zajlanak, a kempingfőző gőze fölé hajoló fáradt mászókkal. „Ez a valaha volt legnehezebb sziklamászó projekt – még csak hasonlót sem tudok mondani.” – nyilatkozta John Long veterán sziklamászó.


© BLIGH GILLIES/BIG UP PRODUCTIONS/AURORA PHOTOS

Amikor Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson megmászta szabadon a Dawn Wallt, az internet szinte felrobbant. Ez volt az évtized mászása. Szinte az egész világ a két mászóra figyelt, akik közel három hétig küzdöttek a világ legnehezebb nagyfalas útjával. 

Egy filmes stáb minden mozdulatukat követte és most, három évvel később végre láthatjuk munkájuk gyümölcsét a „The Dawn Wall” című filmben. A film nem csak magát a mászást és Caldwell hét évig tartó megszállott küzdelmét dokumentálja, hanem kitér arra is, hogy milyen tényezők motiválták a mászót, hogy milyen utat járt be, amíg eljutott ideáig. 

„Majdnem olyan nagy munka volt összerakni a filmet, mint megmászni az utat” – mondja Josh Lowell társrendező és nem viccel. „Hét évbe telt, mire ki tudták mászni az utat. Mi hét évig filmeztünk és újabb három évig vágtunk, szerkesztettünk, utómunkákat végeztünk. Összességében 60-70 napot töltöttünk el velük a falon, ami már önmagában hatalmas logisztikai kihívásnak bizonyult.”

„Az érzelmek egész arzenálja egyesül ebben a projektben” – mondja Peter Mortimer társrendező. „Ez a történet Tommy útjáról szól, arról hogyan csúcsosodik ki ebben a projektben minden, amit eddigi élete során átélt.”


© COREY RICH/RED BULL CONTENT POOL

Hogy el tudják mesélni a történetet a filmeseknek vissza kellett menni 2000 augusztusába, amikor a szinte még gyerek Tommy életében először indult mászni az Egyesült Államokon kívülre. Barátnőjével együtt egy kirgiz militáns csoport fogságába estek. „A filmben nagyon fontos szerepet játszik ez az eset” – nyilatkozta Mortimer.

Részben a Kirgizisztánban átélt trauma vezetett ahhoz, hogy a kapcsolatuk tönkrement és Caldwell a Dawn Wallra áldozta minden energiáját. 

„A Dawn Wall annak a története, ahogy Caldwell a lehetetlent bevállalva néz szembe a démonjaival. Amikor belekezdett a projektbe senki nem gondolta hogy meg lehet mászni az El Cap ikonikus útját trepnizés nélkül, szabadon. Igazi mérföldköve ez a sziklamászásnak!” – Josh Lowell

„Ott állsz és nézed ezt a 915 méternyi tükörsima felületet. Úgy tűnik, hogy lehetetlen megmászni.” – mondta Caldwell a projekt kezdetén. „De pont ez az izgalmas. Találni valamit, ami abszurdnak tűnik és kitalálni hogyan válthatod valóra.”

Hét szenvedéssel teli évbe tartott, amíg Caldwellnek sikerült összerakni a 32 kötélhosszas utat. Ekkor jött el a pillanat, amikor úgy érezte, most már érdemes megpróbálni. 2015 januárjában, 19 nap után Kevin Jorgeson társaságában felállhatott a csúcsra.

Az ital és ételutánpótlás mellett mindig érkezett akkumulátor is, így a mászók folyamatosan tájékoztatni tudták a mászósport szerelmeseit és a médiát a történésekről.

„Hiába a kamerák, a filmesek, a Facebook bejegyzések, a The New York Times, a történetben még így is nagyon sok van” – mondja Lowell. „Az eddig nyilvánosságra került felvételeket a földről vették fel. Nem mesélnek másról, csak a tényekről” – nyilatkozta a filmes. „A „The Dawn Wall” megmutatja, hogy valójában mi történt, hogy mi zajlott le a két mászó között, amikor Tommynak döntenie kellett, hogy hátrahagyja Kevint vagy kitart mellette.”

Ott voltunk vele a függőágyban, ami különlegesen izgalmassá teszi az egészet. Láttuk min mennek keresztül és ez teszi igazán különlegessé a filmet. Nagyon erős anyag lett belőle” – teszi hozzá Mortimer. 

FORRÁS: RED BULL


© COREY RICH/RED BULL CONTENT POOL

A The Dawn Wall című filmet szeptember 14-én 20 órától a Miskolcon, a Szinva teraszon láthatja a magyar közönség a mozivásznon, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon.

 

Bemutató partnereink

Együttműködő partnereink

Médiapartnereink

site by stromi