Valley Uprising

A VÖLGY LÁZADÁSA: A YOSEMITE MÁSZÓFORRADALOM

Az Amerikai Álom: egy kifejezés, ami sokak számára autókkal, gondosan nyírt pázsittal és egy zsíros nyugdíjalappal párosul. Ezektől az anyagias elképzelésektől távol azonban létezik egy másik amerikai álom, amely azon fáradozik, hogy – félretéve a modern világ nyújtotta biztonságot és kényelmet – életigenlő kalandot kínáljon az arra áhítozóknak.

Ez a másik amerikai álom sehol nem öltött jobban testet, mint a Yosemite Nemzeti Parkban, ahol – John Muir és Jack Kerouac szellemiségét követve – kalandvágyó fiatalok generációi választották a „sziklamászó életet”.

A völgy árnyékos kempingjeiben a mászók egy sajátos ellenkultúrát alakítottak ki, az ezer méteres gránitfalakon pedig egymást követő generációk feszegetik a határokat, egymással versengve a Yosemite szikláinak mestere címért.

A sziklamászás története a Yosemite – völgyben három jól elkülöníthető, de egymáshoz szorosan kapcsolódó generációhoz kötődik. A hét évnyi forgatás után elkészült dokumentumfilm narratívája ezt a hármasságot követi.

2014 | USA | 90 perc
Filmkészítők: Nick Rosen, Peter Mortimer, Josh Lowell és Zachary Barr
angol nyelven, magyar felirattal | English with Hungarian subtitle

Bemutató partnereink

Együttműködő partnereink

Médiapartnereink

site by stromi