A Dawn Wall – Tommy Caldwell álma

Éld át filmen, ahogyan két mászó hetekig küzd a világ legnehezebb sziklafalán, hogy elsőként jussanak fel rajta mesterséges segédeszközök nélkül, a puszta ujjaik erejére támaszkodva. Az álom elérése a barátságukat is komoly próba elé állítja.

Feljutni szabadon az El Capitan legsimább falán, mesterséges eszközök nélkül. Az évtizedes álmot Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson 2015-ben teljesítette be. Mászásukat az egész világ figyelemmel kísérte, 19 napos küzdelmüket szinte élőben lehetett követni. Mostanra készült el belőle a film, amelyet hamarosan a magyar nézők is megtekinthetnek. Két napig, egyetlen helyszínen: a Reel Rock Film Tour budapesti vetítésén.

Tommy Caldwell a világ egyik legjobb nagyfalmászója. Igazi Yosemite-specialista, jóformán a Völgyben nőtt fel. 2007 óta foglalkoztatta a Dawn Wall, a Felkelő Nap falának szabadmászása. Az évek során részletekben sikerült szabadon kimásznia szinte az összes kötélhosszt, de csak az egyhuzamban történő teljes mászás számít az út hiteles szabadmászásának. A projekt során a világ legjobb sziklamászói közül többen is csatlakoztak hozzá néhány kötélhossz erejéig. Mászott Chris Sharmával és Alex Honnolddal, de volt, amikor az édesapja biztosította. Aztán 2010-ben kereste meg őt Kevin Jorgeson, hogy állandó mászópartnerként szívesen csatlakozna a projekthez. A közös célnak és páratlan motivációnak köszönhetően kialakult a győztes páros.

Hat éven át dolgoztak együtt, és gigászi mozaik módjára rakták össze az utat, hogy aztán egy teljes rohamban végigmásszák az egészet. 19 napig éltek a kilométer magas falon, még a szilvesztert is fent töltötték. Kettejük közül Caldwellnek ment jobban a mászás. A legnehezebb, 15. kötélhosszon is viszonylag hamar túljutott, míg ez a néhány méter, egyetlen aprócska peremes fogás egy teljes hétre megállította Jorgesont. Caldwellnek itt döntenie kellett, hogy a barátság vagy a mászás sikere a fontosabb számára. Ő azonban mindkettőt akarta.

Monumentális küzdelmüket filmre vinni legalább akkora feladat volt, mint maga a mászás. Az eredmény az elmúlt két év legjobban várt egész estés mászófilmje, a Dawn Wall. November 15-én és 16-án a Corvin moziban.

Pintér László – Mozgásvilág.hu

 

Bemutató partnereink

Együttműködő partnereink

Médiapartnereink

site by stromi