Andy Kirkpatrick: Y, mint Yosemite

A ’80-as években, gyermekkoromban volt egy hely, ahová mindennél jobban vágytam. Egy varázslatos királyság, egy tengerentúli vidámpark, tele kisebb-nagyobb, híres és félelmetes mutatvánnyal, és a kedvenc könyveim, képregényeim, filmjeim és TV sorozataim szereplőivel. Egy valóra váltott mesebeli birodalom egy igazi országban, és – ami még az én gyermeki elmémnek is felfoghatatlannak bizonyult – az egyiket egy színész a másikat meg egy hatalmas egér kormányozza. Természetesen Disneyland varázslatos királyságáról beszélek.

zodiac-elcap-parnell

Sok hasonlóság van a legendás vidámpark és a Yosemite Nemzeti Park között, nem utolsósorban az, hogy milyen erővel vonzza a képzeletet, mennyire ez számít a sziklamászók Csodaországának. Itt minden a mászásról szól. A Völgy az a hely, ahol minden, amiről valaha is álmodtál valóság. Úton a völgy felé lassan elmaradnak a síkságok és a dombok, a világ egyre szűkül, mígnem igazi idő- és térbuborékba kerül az ember.

Itt is megvannak a jellegzetes figurák, akik sokszor olyanok, mintha egy rajzfilmből léptek volna elő, feltűnően buta kérdéseket megfogalmazó turisták, szigorú, nagyon hivatalos és jól felfegyverzett parkőrök, és persze a dirtbag mászók, teljesen eltelve önnön slacklining fontosságuktól. Ahogy Disneylandben, itt is vannak kisebb vagy nagyobb, félelmetes vagy szórakoztató (esetleg a kettő egyszerre) „mutatványok. Vannak itt régi jó klasszikusok, persze túl a fénykorunkon is imádnivalók, na meg új, forradalmi utak, amiket csak a legképzettebb és legvakmerőbb mászók tudnak megmászni. Vannak tízmozdulatos utak, amiket néhány perc alatt lehet teljesíteni és olyanok is, amiknek a megmászása egy hétig is eltart. Ha kifizetted a belépőjegyed, a kaján és a szálláson kívül minden ingyen van. Fel le mászhatsz a Royal Arches, a Steck Salathe vagy a Serenity Crack útjain, de készülj fel a sorbaállásra! Természetesen a Yosemite-nek is megvan a maga ’Space Mountain-je’ mégpedig az El Cap. Aki fel akar és fel mer jutni rá, az a tetőn kívánhat egyet a csillagoktól.

andy-kirkpatrick

Sajnos az álmok sokszor kéz a kézben járnak a csalódással, kevés olyan hely van, ami találkozik az elképzeléseinkkel és még kevesebb, ami túlszárnyalja azt. Hogyan is remélhetné az El Cap, hogy felér az álmaidban élő képhez? Vagy mégis?

Álltál már a Londonban a Canary Wharf lábánál csodálva annak magasságát? Netalán azt is elképzelted már, hogy megmászod? Hát az El Cap pont négyszer akkora, olyan magas, amilyet sokan talán még elképzelni sem tudnak. Egy óriási kőtömb, felfoghatatlanul hatalmas, a fejünkbe sem fér bele, nem hogy a kamera lencséjébe. Vajon mit gondolhatott John Muir erről a bolygónyi szikláról, amikor először betette a lábát a Völgybe? Olyan hatalmas, hogy az egyszerű halandók emlékezete képtelen tárolni ezt az élmény, úgyhogy ahányszor visszatérünk, mindig ugyanaz a csoda vár ránk, mint első alkalommal. Mintha újra és újra beleszeretnél ugyanabba a nőbe.

Mondják, hogy amikor Walt bácsi meghalt a testét kriogenikusan lehűtötték és most Csipkerózsikaként pihen valahol a királysága mélyén, arra várva, hogy a modern orvoslás csodája felébressze. Néha, miközben az El Cap rétjén heverészek a fűben és hagyom, hogy körülöleljenek a Park zajai, eszembe jut, hogy Walthoz hasonlóan talán John Muir is ott pihen valahol a Capitan-ban, egy megfagyott vízesés közepén.

Gyerekkoromban úgy tűnt, hogy csak azok a gyerekek jutnak el Disneylandbe, akiknek már csak néhány hónapjuk van az életből és persze csak akkor, mikor már túl betegek ahhoz, hogy élvezni tudják. Jó, tudom, az EuroDisney ott van a Csatorna túloldalán, de annak kb. annyi köze van az „igazi Disneworld-höz”, mint a spagetti westerneknek a Vadnyugathoz. Szerencsére a Yosemite csak egy fapados repjegynyire van. Minden mászónak kötelessége lenne elzarándokolni ide. Mondják, hogy vannak ugyanilyen jó helyek, az El Caphoz hasonlóan fenséges falak, a Yosemite útjaihoz mérhető klasszikus utak, de ez nem igaz.

Nincs még egy ehhez fogható hely. Tudod miért? Mert az ilyen helyek, legyen az a Yosemite, Chamonix, Chalten vagy Namche Bazaar, részben arról szólnak, amit Te hozol magaddal – a valósággá vált álmokról.

Forrás:http://www.andy-kirkpatrick.com/articles/view_stories/y_is_for_yosemite

Ha többre vagy kíváncsi: http://reelrocktour.hu/psychovertical-andy-kirkpatrick-eloadasa/

Andy Kirkpatrick előadása a Reel Rock 9 Budapest Premier nyitó programja: Jegyvásárlás

Bemutató partnereink

Együttműködő partnereink

Médiapartnereink

site by stromi