Adam Ondra – Profi sziklamászó

Időről-időre minden sportban felbukkan egy sportoló, aki újraírja az adott sport történelmét. Adam Ondra, a 25 éves cseh mászó teljesen új alapokra helyezte a gondolkodásunkat arról, hogy mire képes egy ember a sziklán.

Adam nagyjából egyidőben kezdett járni és sziklát mászni, és azóta sem állt meg. Nyolcévesen már 7b3 nehézségű utakat mászott meg on-sight, 13 évesen pedig kipipálta az első 9a útját.
16 éves volt, amikor először állt fel a dobogó első fokára egy világkupa versenyen. Ugyanebben az évben második lett a világbajnokságon. Eddig három világbajnoki címet szerzett.

2012-ben megmászta a ’Change’-et, az első 9b+ besorolású utat. Mind a mai napig csak Adam és Chris Sharma mondharja el magáról azt, hogy teljesítettek egy ilyen besorolású projektet, Adam háromszor is!
Adam többezer utat mászott meg, 140 közülük 9a vagy nehezebb volt.
2016-ban 8 napos reokoridő alatt mászta meg a Dawn Wallt. Ez volt az első nagyfalas projektje. A felkészülésben Kevin Jorgenson segítette.
2014-től segíti Patxi Usobiaga a felkészülését, előtte nem volt edzője.


Adam Ondra – Supercrackinette, 9a+, Saint Leger du Ventoux

A 21 éves Adam Ondra nagyon szerencsésnek érzi magát, hiszen pontosan olyan életet él, amiről álmodott. A világ minden táján mászott, és egy percre sem unta meg a sziklákat. Boulderezni éppúgy szeret, mint a hegyekben mászni. A két tevékenység – bármennyire különbözik is egymástól – ugyanazon az alapelven nyugszik: felfelé kell mászni. A felfelé mászásnak ez a kényszere az, amitől Adam nem tud megszabadulni. Olyan ez, mint valami függőség – persze a jó fajtából! A Földanya hatalmas, véget nem érő játszóteret teremtett nekünk, mászóknak, és Adam ennek a bűvöletében él. Mindenhol, mindent meg akar mászni – tapasztalni akar, tanulni és szórakozni. A listája végtelen, száz életre is elegendő terve van még.

Mikor kezdtél mászni?

Mászócsaládba születtem, így teljesen természetes volt, hogy én is belekezdjek. Kisgyerekként ott játszottam a sziklák tövében a porban, és persze nem akartam kimaradni az élményből. Háromévesen már ott hintáztam a kötél végén, hat éves koromban pedig már komolyabban másztam. Akkor – hat évesen – szerettem bele végérvényesen a sportba, azóta nem telt el olyan hét, hogy legalább négy napot ne másztam volna.

Mit szeretsz a legjobban ebben a sportban?

A sziklamászás nagyon összetett sport. Szeretem a mozdulatokat, azt hogy ott lehetek a magasban, hogy a kötél az egyetlen, ami köztem, az élet és mások között feszül. Szeretem feszegetni a határaimat, szembenézni a kihívásokkal. De amikor a mászásra gondolok, akkor nagyon sok minden eszembe jut: az utazás, az, hogy új helyeket ismerek meg, az éjszakák a csillagos ég alatt vagy éppen a kisbuszban, a meleg tea egy hideg reggelen, az, amikor az első napsugárra vársz hajnalban…Annyi minden! Minden részét imádom! Nekem a mászás minden pillanata fontos és izgalmas.

Szerinted mi a siker?

Az, ha valaki elégedett az életével. És én az vagyok! Mindegy mi történik, ha pozitívan gondolkodsz, boldog vagy akkor előbb-utóbb úgyis minden megoldódik…

Mire vagy a legbüszkébb? Akár a sportban, akár az életben.

Arra ha túlélek egy edzésnapot Patxi Usobiagával!

Kik a példaképeid?

Wolfgang Güllich, aki több mint egy évtizedig uralta a mászósportot. Mindig ő volt a példaképem, olyan akartam lenni, mint ő: őszinte és szenvedélyes, olyan ember, aki elégedett az életével.

Mi inspirál?

Minden, ami más.

Van valami hobbid a mászáson kívül?

A snowboard, a sízés, a futás, a főzés…érdekel a táplálkozástudomány és minden újdonság. Szeretek ismeretterjesztő könyveket olvasni és érdekelnek az idegen nyelvek. 

Minek nem tudsz ellenállni?

A méznek az esti teámban!

Van valami rejtett tehetséged?

Azt hiszem ezt a kérdést kimerítettem a sziklamászással. Elég béna vagyok a többi sportban!

Mesélj a kedvenc helyedről!

A Flatanger Norvégiában.Olyan, akár egy tündérmese: csendes, békés. Tíz percre a tábortól van egy barlang, ahol életem végéig találok magamnak elég megmászni való utat. Nem tudok betelni a látvánnyal, ami a szikla tetején fogad. Még másznom sem kell ahhoz, hogy boldognak érezzem magam. Ráadásul tele van jó túrautv9onalakkal, amik közül sokat bejártunk miközben új, megmászásra váró sziklákat kerestünk vagy épöpen csak szét akartunk nézni a környéken.

Gyerekként mi akartál lenni?

Hét évesen döntöttem el, hogy mászó leszek. Mindig mászó akartam lenni, másban nem is gondolkodtam!

Ha megváltoztathatnál magadon valami ha tehetnéd?

Ha olyasvalamiről van szó, amin tudsz változtatni, akkor inkább a környezetedben élőket kell megkérdezni erről. Ha viszont olyanról, amin úgysem lehet változtatni (például ha valakinek rövid a karja), akkor ahelyett, hogy lamentálsz miatta, inkább próbálj előnyt kovácsolni a hátrányból.

Féltél valha? Mesélnél róla?

Életem második több kötélhosszas útjában, a Silbergeieren, a Rätikonban. Nem voltam hozzászokva a kitettséghez és az az út bizony elég kitett! De a legrosszabb az volt, amikor az utolsó kötélhosszban arra számítottam, hogy lesz ott egy perem, de nem volt. 10 percig álltam ott tanácstalanul. Az erős szél és a tehenek csengője miatt nem hallottuk egymást a társammal, fogalmam sem volt, hogy mit csináljak. Végül – bármennyire féltem és bármilyen veszélyes is volt az ereszkedés – leereszkedtem az utolsó biztosító ponthoz, újra megnéztem a kötélhosszt és egy kicsit jobbra meg is találtam, amit kerestem!

Milyen egy tökéletes nap?

Ott van velem a barátnőm vagy a barátaim, akikkel elengedhetem magam. Sziklát mászok, snowboardozok, sielek olyanok társaságában, akik ugyanolyan szenvedélyesen szeretik az adott sportot, mint én. A csillagos ég alatt megvacsorázunk, aztán elalszunk és tudjuk, hogy másnap ugyanilyen csodálatos nap vár ránk.

Hogy jellemeznének a barátaid?

Összeszedett, pozitív gondolkodású srácként. 

Adam Ondra – Change, 9b+

Forrás: http://www.adamondra.com

Az ’Age of Ondra’ című Reel Rock 13 film Csehországból, Európán és Amerikán át követi Ondra felkészülését, azokat a fantasztikus hódításokat amelyek mind-mind csak az utat készítették elő ahhoz, hogy Adam legyen az első mászó, aki első próbálkozásra sikeresen teljesít egy 9.c (5.15.d) utat.   Ritka és személyes film egy sportolóról, aki pályája csúcsán van. Részletek »

Bemutató partnereink

Együttműködő partnereink

Médiapartnereink

site by stromi