A híres-hírhedt Fitz Roy traverz

2014. február 12 és 16 között Tommy Caldwell és Alex Honnold megcsinálta a híres-hírhedt Fitz Roy traverzet, végigmentek a Dél-Patagóniai Cerro Fitz Roy ikonikus vonulatán, végig az égbe szökő csúcsokon. Az útvonal: Aguja Guillaumet, Aguja Mermoz, Cerro Fitz Roy, Aguja Poincenot, Aguja Rafael Juárez, Aguja Saint-Exúpery és Aguja de l’S.

Összességében több mint 5 kilométernyit másztak a gerincen, közel 4.000 vertikális métert tettek meg sokszor 7a (5.11d) C1 65 fok meredekségű jégen. Jórészt szimultán másztak, a 20 kötélhosszas Pilar Goretta szakaszt ezzel a technikával például 3 kötélhosszba sűrítették.

Február 12-én 9:45-kor indultak a „Brenner-Moschioni” útvonalon az Aguja Guillaumet-re, amit 12:15-re, két kötélhosszban el is értek. Ezután dél felé folytatták a Cresta Sur mentén az „Argentina” útvonalon fel az Aguja Mermoz-ra. Ekkor 17:00-át mutatott az óra. Négy órával később bivakoltak az Aguja Val Biois felé vezető úton.

13-án 8:30-kor indultak útnak, át az Aguja Val Biois-on a Pilar Goretta lábánál fekvő nyereghez, amit 11:30-ra értek el. Három kötélhosszban megmászták a „Casarotto” út „Kearney-Knight” variációját és 19:45-kor nekivágtak az utolsó falnak. A fal felső szakaszán a repedések annyira el voltak jegesedve, hogy lassítaniuk kellett a tempón, így csak hajnali 2:30-kor értek fel a Cerro Fizt Roy csúcsára.

Egy rövid pihenés után, 14-én leereszkedtek a „Franco-Argentin” útvonalon és 12:45-re elérték a La Silla-t. Át az Aguja Kakito-n az Aguja Poincenot „Potter-Davis” útjának beszállójához, amihez 18:00-kor érkeztek meg. 21:15-re fenn voltak a csúcson.

15-én reggel ereszkedés a „Judgement Day”-en a SUSAT nyereghez, ahová 11:30-kor érkeztek meg. Délben nekivágtak az Aguja Rafael Juárez „Piola-Anker” útjának és két kötélhosszal 14:15-re elérték a csúcsot. 16:30-ra megvolt az Aguja Saint-Exupery traverz, 18:20-ra – két kötélhosszal – pedig már a csúcson voltak.

Ekkorra már csak 38 méternyi kötelük maradt, úgyhogy a Col de los Austríacos-hoz számos ereszkedéssel jutottak le. Az Aguja de I’S északi vonulatánál lévő bouldereknél töltötték az éjszakát.

16-án reggel megmászták az utolsó szakaszt, 8:50-re elérték a csúcsot, nem sokkal 10:00 után pedig már lenn voltak a gleccsernél.

Meg kell jegyeznünk, hogy annak ellenére jártak sikerrel, hogy a körülmények igen rosszak voltak, a fogások pedig- a sok éves átlagnál jóval csapadékosabb nyárnak köszönhetően – teljesen jegesek. A Pilar Goretta-t mászócipőben, az út többi szakaszát viszont túracipőben (!) mászták meg.

Honnoldnak ez volt az első patagóniai mászása…Caldwell több nagyszerű mászóteljesítményt tudhat maga mögött ebben a régióban, például a Cerro Fitz Roy Linea de Eleganza-jának első szabad és on-sight megmászását. 

Foto: Rolando Garibotti

Forrás: Supertopo

REEL ROCK 10 FILMEK

 

Bemutató partnereink

Együttműködő partnereink

Médiapartnereink

site by stromi