A Völgy lázadása: A Yosemite mászóforradalom

Az Amerikai Álom: egy kifejezés, ami sokak számára autókkal, gondosan nyírt pázsittal és egy zsíros nyugdíjalappal párosul. Ezektől az anyagias elképzelésektől távol azonban létezik egy másik amerikai álom, amely azon fáradozik, hogy – félretéve a modern világ nyújtotta biztonságot és kényelmet – életigenlő kalandot kínáljon az arra áhítozóknak.

Ez a másik amerikai álom sehol nem öltött jobban testet, mint a Yosemite Nemzeti Parkban, ahol – John Muir és Jack Kerouac szellemiségét követve – kalandvágyó fiatalok generációi választották a „sziklamászó életet”.

A völgy árnyékos kempingjeiben a mászók egy sajátos ellenkultúrát alakítottak ki, az ezer méteres gránitfalakon pedig egymást követő generációk feszegetik a határokat, egymással versengve a Yosemite szikláinak mestere címért. 

A sziklamászás története a Yosemite – völgyben három jól elkülöníthető, de egymáshoz szorosan kapcsolódó generációhoz kötődik. A hét évnyi forgatás után elkészült dokumentumfilm narratívája ezt a hármasságot követi.

Film_Royal Robbins on El Capitan's North American Wall 1964 ph Glen Denny
Film_Warren Harding on the Last Pitch of Dawn Wall 1970 ph Glen Denny
Film_Camp 4 1968 ph Glen Denny
Film5_Chuck Pratt Juggling near Vernal Fall 1968 ph Glen Denny

THE GOLDEN ERA / AZ ARANYKOR

Az 50-es évek végén kezdődött minden, amikor beatkorszak költői San Francisco jazz klubjaiban igyekeztek felrázni az országot a nyomasztó konformitásból.

Ebben az időben történt, hogy az olyan mászók, mint a makacs filozófus, Royal Robbins, az iszákos lázadó, Warren Harding és a jövő zseniális üzletembere, Yvon Chouinard, megálmodták az elképzelhetetlent, Yosemite hatalmas falainak meghódítását.

A szakadt hippikből és szabadgondolkodókból álló mászógeneráció felcserélte a háború utáni Amerika kényelmét a Völgy kínálta szabadságra. Megkezdődött a mászó-forradalom, kialakult egy új életstílus. Ezt a bohém életmódot azonban meghazudtolta versenyszellemük. Yosemite úttörői közt a bajtársiasság gyakran keveredett megszállott rivalizálással.

A Robbins és Harding közötti majd egy évtizednyi szemet szemért küzdelem sok, ma már klasszikusnak számító mászóutat jelölt ki. Végül már csak egy fal maradt: a közel ezer méter magas Dawn Wall, ami a hajnalban a tetejét elöntő fényről kapta nevét. Robbins-nak igencsak fájt a foga erre a trófeára, de félt megmászni. Harding viszont eltökélve, hogy egyszer s mindenkorra legyőzi riválisát, felhívta a sajtót és 1971-ben nekivágott a falnak. Egy hónapig mászott Harding és társa, soha nem látott média őrületet gerjesztve a völgyben. Három héttel indulásuk után egy csapat mászó állítólag aggódni kezdett értük és megkíséreltek egy mentő akciót, amit Harding felháborodottan utasított vissza. Mikor a kimerült mászó felért a csúcsra, hősként ünnepelték. A tiszta mászás elkötelezett híveként ismert Robbins azonban felháborodott, a falba vert biztosítópontok miatt a Harding teljesítményét „ csúnya tájsebnek” titulálta. Felkerekedett hát, hogy ”megtisztítsa” a falat, miközben Ő maga is megmássza az utat. Robbins később megbánta, hogy egyáltalán belevágott a feladatba.

A titánok harcát a fallal végül beszennyezte az egymással való folytonos küzdelem. A Dawn Wall volt az utolsó nagy mászásuk és ahogy szép lassan a címlapokról, úgy tűnt el a két legenda a Völgyből is. Nyomukban már jöttek a trónkövetelők. Fiatal mászók egy új generációja áhítozott rá, hogy átvegyék a helyüket.

Valley Uprising
Film_Dave Diegelman on Separate Reailty ph George Meyers
Film_Dale Bard, Jim Bridwell, Fred East, Billy Westbay, Jay Fisk, top of El Capitan's Pacific Ocean Wall 1975, ph Werner Braun

THE STONE MASTERS / A SZIKLÁK MESTEREI

1970-ben az aranykor csillogása leáldozott a Dawn Wall fiaskóval. Ami ez után következett az valami egészen más volt. Az új generáció Jim Bridwell, a bajuszos hippi óriás vezetésével átvette az irányítást. Bár tisztelték elődeiket, az új generáció eltökélt volt abban, hogy felülmúlja a „nagy öregeket”.

A 70-es évek mászói vakmerőek voltak mind személyiségükben, mind álmaikban. A ”szabad mászás” hívei voltak, és csupán a kezükre és lábukra hagyatkozva mászták meg az aranykor gigantikus útjait. Nem egy ilyen hódítás a mai napig a sziklamászás történelmének legnagyobb bravúrjai közé tartozik.

A Yosemite gránitfalain bekövetkező változások egybecsengtek az országban zajló folyamatokkal: a 60-as évek idealizmusa megkopott, beköszöntött az új korszak. Szex, őrült bulik, vad összecsapások a parkőrökkel és TV reklámok, amikben a híres mászók aprópénzért borotvapengéket hirdettek. Ekkor történt az is, hogy egy drogcsempész repülő lezuhant a völgyben. Az esemény aranyláz szerű reakciót váltott ki az jellemzően vékony pénztárcájú mászók körében.

Az olyan szomorú történetek, mint a falakat halált megvető bátorsággal meghódító John Yablonskie-é, aki fejbe lőtte magát, megmutatták, hogy nem minden legendás Yosemite mászó tudott boldogulni a sziklamászás világán kívül. Híres barátságok végződtek pitiáner verekedésekben, a Szikla Mestereinek lángja összetört álmokban, öngyilkosságok sorozatában és drogfüggőségben aludt ki végleg.

Film_Tommy Caldwell on El Capitan's Dawn Wall, ph Brett Lowell
Film_Alex Honnold free-solo on Sentinel 2011 ph Pete Mortimer
Film_SketchyAndy

THE MONKEYS / A MAJMOK

Az új évszázad hajnalán, váratlanul új élet szállta meg Yosemite elhagyatott erdőit. A magukat csak ”Stone Monkeys” néven emlegető csapat elhatározta, hogy felveszik elődeik kesztyűjét és olyan tetteket hajtanak végre, amelyekről egykor senki nem gondolta volna, hogy lehetségesek.

Pontosan 50 évvel az után, hogy Royal Robbins több hét alatt megmászta a Half Dome-ot, Alex Honnold, egy lakókocsiban élő, félénk, nyakigláb huszonéves srác, három óra alatt, felszerelés nélkül, egyedül teljesítette ugyanazt. Ezzel véghezvitte a sziklamászás történetének legnagyobb eredményét.

A mai élvonalbeli mászás megdöbbentő új élvezeteket hozott a falra: vegyük csak példaként a sziklacsúcsok között kifeszített kötélen, biztonsági háló nélküli egyensúlyozást, vagy a mászást mintegy megkoronázó ejtőernyős bázisugrást a hatalmas sziklafalakról.

A mai sziklamászók büszkén vették fel újra Robbins és Bridwell ”dirt bag” életstílusát. A Völgy ma is egy csapat különösen elkötelezett, kissé különc, de félelem nélküli ember átmeneti otthona. Bármelyik nap látogassunk is el a Camp 4 táborba, biztosan találunk ott kínai hegymászókat, akik – Robbins és Harding tetteitől inspirálva – évek óta álmodnak arról, hogy megmásszák az El Capitan-t, radikális környezetvédőket, akik a Yosemite sziklái közt kifeszített kötélen gyakorolnak a következő „nagy dobásra” és persze néhányat a Föld legtehetségesebb és legbátrabb sportembereiből, akik olyan mászásokat teljesítenek, amiről a nagy elődök még csak álmodni sem mertek volna.

REEL ROCK: VALLEY UPRISING – SZABADTÉRI FILMVETÍTÉS

Szeptember 22. 20:00 – Galyatető Turistacentrum, parkoló
90 perc I 2014 I USA
Rendezte: Nick Rosen, Peter Mortimer, Josh Lowell
Producer: Zachary Barr
angol nyelven, magyar felirattal | English with Hungarian subtitle

Bemutató partnerek

VISSZA