the-sensei

Yuji Hirayama napjaink egyik legnagyobb élő hegymászó legendája: számos világkupa győzelem, az El Capitan többszöri megmászása szólóban és legalább két gyorsasági rekord a Nose-on. Közel a nyugdíjhoz az a terve, hogy feljut a Mount Kinabalu csúcsára Borneo szigetén. Itt lép a történetbe a fiatal amerikai boulder bajnok Daniel Woods, aki kétség kívül napjaink egyik legerősebb és legelegánsabb stílusú mászója, de valódi hegymászó tapasztalata nincs. Daniel és a Reel Rock filmes csapata először Japánba utazik, hogy különböző próbáknak vesse alá magát mentora előtt, majd a páros nekivág élete nagy kalandjának.

Reel-Rock-8-The-Sensei-Yuji-on-Metis-Malaysia

UNREEL: KONICHIWA CSAJOK

“DANIEW ROOOOODS,” – dübörög a hangfalakból a Yuji Hirayama BASE CAMP hatalmas, íves falai között. Ázsia legnagyobb mászótermében vagyunk. A REEL ROCK 8 TOUR programjának első filmje, a The Sensei egy „mászó Karate kölyök” történet a boulder-i boulder csodáról, Daniel Woods-ról és egyik mentoráról, a japán mászólegendáról, Yuji Hirayamáról.

Daniel Woods jó messzire került otthonról. Gyermekkori hőse, Yuji Hirayama meghívására Daniel összeszedte a REEL ROCK csapatát és Japánba vette az irányt, hogy megnézze magának a helyi versenytársakat és felfedezze a Felkelő Nap országának szikláit.
Mint sokan közülünk, Daniel is Yuji képével a falán nőtt fel. A 43 éves sziklamászó a sport egyik nagy, élő legendája. Hatalmas szó volt meglátogatni őt hazájában, egy helyen, ahol láthatóan mindenért – a nyers haltól, a vintázs ruhákon, idegen csápokon, és táncgépeken át a sziklamászásig – elvakultan lehet rajongani.

2013-ban Japánban rendezték a North Face Kupát, egy versenysorozatot, amit Yuji szervezett és aminek csúcspontja az a meghívásos verseny, amit Yuji Tokió melletti mega-edzőtermében tartanak.
Ha egy Daniel kaliberű mászót meghívnak egy helyi versenyre, akkor általában biztos lehet abban az ember, hogy nyerni fog. De amikor Daniel besétált Yuji Base Campjébe a válogató versenyre, azonnal rájött, hogy kemény verseny elé néz. És valóban. A Föld legeltökéltebb és legtehetségesebb mászói közül jó néhány Japánból kerül ki. Az olyan sztárok, mint Hidetaka Suzuki, Dai Koyamada, Akiyo Noguchi, vagy Sachi Amma. De ezen a versenyen egy tucatnyi ismeretlen, de nem kevésbé tehetséges mászó volt jelen. Daniel hitetlenkedve megrázta a fejét, ivott egy Red Bull-t és azonnal koncentráló üzemmódba váltott.

TheSensei_ReelRock

A verseny után Yuji meghívta Danielt és a filmes csapatot, hogy nézzenek meg néhány hihetetlen terepet Tokiótól alig pár órányira. A Jyogasaki csodálatos, tenger melletti sziklái, a Futugoyama havas mészkőfalai, Shiobara rideg, folyó menti boulderei, ahol Daniel 0 fokos hőérzete ellenére kimászta a Komayada „test piece-t”, a Hydrangea-t (V15/8C). Yuji szeme felcsillant, miközben nézte, ahogy Daniel mászik. Ámulattal csóválta a fejét, próbálgatta a fogásokat, osztogatta a tanácsokat és szurkolt: „Ez az, Daniel szan! Várd ki a pillanatot!”

43 évesen Yuji karrierje fordulópontjához érkezett: számos világkupa győzelem, az El Capitan többszöri szóló megmászása, legalább két gyorsasági rekord a Nose-on. Mára Yuji jórészt felhagyott a határok feszegetésével, legalábbis ami a mászást illeti – már ha a REEL ROCK 8-ban szintén látható, elképesztő Borneó projektet nem számítjuk – és kényelmesen hátradőlve játsza a a Dai Sensei szerepét: versenyeket szervez és mentorálja az ifjú japán mászó-tehetségeket.

Yuji felfigyelt a 22 éves Daniel Woods-ra. „Annyira hihetetlenül erős és tehetséges, de sok mindent kell még tanulnia, számos területen van még mit fejlődnie.” – összegezte véleményét Yuji.
Bárki, aki egy kicsit is ismeri Danielt tudja, hogy amellett, hogy jelenleg ő az egyik legerősebb és legelegánsabb stílusú mászó, egy igazi bohóc is. Vicces, feledékeny, állandóan vigyorog, mint a vadalma, hol a cipőjét, hol a beülőt hagyja otthon, hol pedig „eltéved” és arra kényszerül, hogy sötétben, kölcsön cuccal másszon ki valami irdatlanul kemény utat.

„Ami leginkább megragadott Danielben, az a benne rejlő lehetőség. Olyan, akár egy csiszolatlan gyémánt.” – úgy tűnik Daniel Szan megtalálta az ő Mr. Miyagi-ját!

Ja, és a Borneó projekt, amiről az előbb esett szó? Kiderült, hogy Yuji társat keres a kalandhoz. Ha érdekel mi történik ezzel a két hihetetlen tehetséggel akik összefognak, hogy meghódítsák Mt. Kinabalu dzsungelét akkor idén ősszel ne hagyd ki a REEL ROCK 8 – at!

Nick Rosen, Sender Films Producer
Forrás: http://reelrock.tumblr.com/post/47708621494/unreel-konichiwa-bitches

the-sensei

Reel Rock 8: The Sensei

25 perc | 25 min.
2013, Amerikai dokumentumfilm | 2013, USA
Eredeti nyelven, magyar felirattal | English and Hungarian subtitles

Bemutató partnerek

VISSZA