DCIM100GOPRO Mike Libecki summiting in Greenland, Year of the Dragon.

Mike Libecki, egy felfedezővé lett mászó a világ utolsó vad helyeinek nyomában

A felfedező, Mike Libecki igazi kalandor. Több mint 45 expedíció fűződik már a nevéhez és még mindig nem mutatja jelét annak, hogy lassítana.

2012-ben például azzal indított, hogy megnyitott egy utat a borneói West Kalimantan egy 2 000 méteres tornyán. Átküzdötte magát a sáron, a piócák hadán és még komoly machete-csatákat is kellett vívnia a bokrokkal, hogy végül sikerre vigye a vállalkozást.
Ezután egy kis snowboardozás következett Afganisztánban, a Koh-e Baba lavinaveszélyes lejtőin, majd jött a sárkányrepülőzés a hegyi tavak fölött – mindezt úgy, hogy még a tálibokra is oda kellett figyelnie.
Ahogy eljött a nyár Libecki máris útra kelt a Ferenc József-föld felé. Ez az orosz fennhatóság alatt álló szigetcsoport az Északi-sark közelében található. A szigetek között csónakkal közlekedett, és – természetesen – nem állhatta meg, hogy meg ne másszon néhány „szűz” csúcsot.
Augusztusban már Grönland délkeleti partján landolt, ahol egy maratoni 60 órás mászást nyomott le a sportmászó Ethan Pringle-el. Ősszel a Fülöp-szigetek következtek. A Cordillerákban tett túrát Libecki lazán csak „dzsungel-őrületnek” hívja.
Ennek az elképesztő évnek a megkoronázásaként novemberben a National Geographic támogatásával (Freddie Wilkinson, Cory Richards, Keith Ladzinski társaságában) az Antarktiszra utazott, a Maud királyné földre. Itt az ősi jégből sokszáz méteres sziklacsúcsok meredeznek felfelé, arra várva, hogy valaki megmássza őket.

FILM_Mike Libecki_001

„A távoli, érintetlen, felfedezetlen csodák felkutatása a legfontosabb része az utazásaimnak” – mondja Libecki, aki Salt Lake Citytől nem messze éli mindennapjait. „A kaland nem kaland ha nincs benne rejtély, ha nincs valami ismeretelen, valami, amit még soha senki nem tett meg előttem.”

A Libecki féle utak mindig különlegesek és mindig veszélyesek is – nem egyszer fordult már elő, hogy egy sziklaomlás majdnem a kaland, és a kalandor végét jelentette. Gyakran kel útra egyedül, úgyhogy – valljuk be – van ezekben a távoli helyekre tett kalandozásokban némi bogarasság, hóbort.

A történetei tele vannak derűvel – sokkal szívesebben beszél arról, hogyan vetkőzött meztelenre egy csúcson, vagy hogy mit evett egy világtól elzárt kínai faluban, mint arról, hogy milyen emberfeletti küzdelem egy-egy utat végigcsinálni. Első expedíciójától fogva minden évben magéval visz egy állatmaszkot az útjaira, mégpedig azt, ami a kínai kalendárium szerint annak az évnek a névadó állata. 2012 a sárkány éve volt, így az expedíció minden pontján megjelenik a sárkánymaszk.

Kreativitása, kifogyhatatlan kalandvágya és – már-már félelmetes – eltökéltsége ellenére Libecki valahogy sosem került be a kalandsportok főáramába. Talán azért, mert túlságosan lefoglalja a következő út tervezése ahhoz hogy ilyesmivel foglalkozzon. — Fitz Cahall

DCIM100GOPRO Mike Libecki summiting in Greenland, Year of the Dragon.

Mike Libecki, a magányos farkas híres volt arról, hogy mindig a világ legeldugottabb csücskeit kereste, hogy újabb és újabb megmászatlan falakat találjon, újabb és újabb utakat nyisson. Amikor azonban apa lett, jött az igazi kihívás: össze kellett egyeztetnie egy kalandor életét egy szülőjével. Vagy lehet, hogy a magányos kalandor végre társra lelt? Nézd meg a Reel Rock 11: Rad Dad című filmjében!

REEL ROCK11: RAD DAD
2016 | USA | 12 perc
Filmkészítők:  Sender Films, Big Up Productions
angol nyelven, magyar felirattal – english with hungarian subtitle

Bemutató partnerek

VISSZA