A New Perspective – David Lama tribute

David Lama nevét 12 éves korában ismerte meg a világ, amikor kimászott egy 8b+ nehézségi fokozatú utat, megnyerte az ifjúsági világbajnokságot és kétszeres Európa Kupa győztes lett. Később a világ legmagasabb hegyeinek égbeszökő tornyai kezdték vonzani. Az ’A New Perspective’ a halkszavú mászó és társa, Peter Ortner útját kíséri végig. Miután 2012.ben szabadon megmászta a patagóniai Cerro Torret, a páros Pakisztánba ment, hogy megpróbálja szabadon kimászni az ’Eternal Flame’-et, a hatalmas Karakorum-vonulat Nameless Tower nevű csúcsának egyik útját.

15 perc I 2012 I Cory Richards
angol nyelven, magyar felirattal
English with Hungarian subtitle

David Lama tribute

Maga a lavina talán csak néhány másodpercig tartott, de több évtizednyi kalandtól és inspirációtól fosztotta meg a világot azzal, hogy kioltotta három kiváló alpinista életét. David Lama, Hansjoerg Auer és Jess Roskelley a Banff Nemzeti Parkban álló Howse Peak keleti falának egyik nehéz útján próbált feljutni. 2019. április 16-án vesztették életüket.

Hármuk közül az egykori csodagyerek, David Lama volt talán a legismertebb. Lama Innsbruck környéki otthonuk közelében kezdett el mászni hat éves korában a nagyszerű Himalája-mászó, Peter Habeler óvó szárnyai alatt. Pályafutása egyik legnagyobb teljesítménye talán a Cerro Torre délkeleti falának 2012-es szabad megmászása, melyet az „Egy hógolyó esélye a Pokolban” című filmben is bemutattak. Ezután a mászás után választották meg a National Geographic – Év Kalandsportolójának is. Legutóbb Nepál legmagasabb megmászatlan csúcsát, a Lunag Rit hódította meg. A csodálatos, geometrikus hegyet, melynek csúcsa egy görbe szablyára emlékeztet négy éves próbálkozás után sikerült megmásznia. Eredetileg a nála 29 évvel idősebb amerikai mászóval, Konrad Ankerrel mászta volna meg a hegyet, de Anker 2015-ben szívinfarktust kapott a magaslati levegőn. Lama vitte le a hegyről és ős szervezte meg, hogy azonnal egy katmandui kórházba szállítsák, ahol megműtötték és szerencsésen felépült. Ahelyett, hogy másik mászópartnert keresett volna, Lama végül – egy újabb sikertelen kísérletet követően – 2018-ban egyedül mászta meg a Lunag Rit.

Nehéz szavakba önteni, hogy mennyi tehetséget, ambíciót és inspirációt veszített a hegymászósport ennek a három mászónak a halálával. Ez a tragédia csak újabb bizonyíték arra, hogy a hegyek mennyire elfogulatlanok a tehetség és a tapasztalat iránt. Ha valaki, akkor egy profi alpinista tényleg tisztában van a kockázattal, amit ez a sport hordoz – és –talán éppen ezért – a legtöbbünknél sokkal mélyebb tisztelettel viseltetik a hegyek iránt.

Bemutató partnereink

Együttműködő partnereink

Médiapartnereink

site by stromi